lunes, 6 de julio de 2009

TRES VIATGES MEDIEVALS DE LA MÀ DE JORGE MOLIST.













Des que es publicà la novela El Codi Da Vinci de Dawn Brown, els escriptors han vist un fil.ló en les obres que giren al voltant de temes com la vida secreta de Jesús, el Sant Graal, els Templaris i tota tipus de històries que parlen de societats secretes, tant paganes com vinculades a l´esglesia. I Jorge Molist ha sabut aprofitar ben bé l´ocasió.

Joge Molist naix a Barcelona l´any 1951. La seua acrivitat profesional la dut a viure a alguns llocs dels Estats Units i ha tingut resposabilitats en diversos païssos europeus. Ingenier industial, master en administració d´empreses i, en la actualitat, viu a Madrid.

L´autor, un apassionat de la història, s´ha decantat per la novel.la històrica. La seua primera obra, L´anell. L´herència de l´últim templari. Resultà final.lista en el Premi de Novel·la Històrica Alfons X el Savi 2004. Esta novel·la ambientada en l’època actual, ens narra les vivències de Cristina, una advocada afincada a Nova-york, la qual rep dos anells. Un es del seu nuvi, qui li’n regla un de compromís, mentres que el segon, és un antic anell de remetent anònim. Al acceptar el segon anell, Cristina, viatja a la seua Barcelona natal per a retrobar-se amb un antic amor, els seus records, amics de la infància, al temps que s’ha d’enfrontar a uns misteriosos personatges, viu aventures que li fan canviar el rumb de la seua vida al temps que la seua manera de vore el món.

La novel·la magistralment escrita conjumina les dos èpoques, l´actual i la medieval, més concretament la caiguda de San Juan de Acre, últim bastió cristià a Terra Santa.

Però llegir l’anell, no sols és gaudir d’un llibre amb dos històries paradelles, es culturitzar-se, al temps que sempre ens aporta nocions de fil.losofia, ja que ens esmenta al poeta grec Kavafis. Aquell que escriví un poema inspirat en la Odissea d´Ulisses, i ens donà unes claus per a anar per la vida.

La segon novel·la, veu la llum un any després, quedant també final.lista de l´esmentat Premi literari, amb el títol El retorn Càtar. La història d’un home d’ascendència Catalana, el qual treballa a una important empresa de mitjans de comunicació als Estats Units. Coneix una enigmàtica i atractiva dona, la qual pertany a un grup rel.ligiós anomenats cristians càtars. A partir d´eixe moment la vida del protagonista canvia radicalment. Al mateix temps hi ha un grup que pretén fer “alguna cosa” per poder controlar la cadena de mitjans de comunicació per a poder influir en la opinió dels espectadors i en la seua decisió a l’hora de les el.leccions.
Dos histories, la present, una trepidant novel.la que ens enganxa des de la primera pàgina i ens obliga a llegir-la fins el final. I la pasada, esta última ens dona unes pinzellades sobre la croada anti-càtars que tingué lloc al sud de França. També ens parla de la figura del rei Pere II, i com fou derrotat a la batalla de Muret, perdent-se els últimps territoris de la Corona d´Aragó al sud de França.
I finalment la tercera obra veu la llum l´any 2006, resultant guanyadora de l´esmentat Premi literari, amb La reina oculta. Novel.la ambientada en plena croada Albiguense on les tropes de Simó de Monfort cometen un genocidi contra els càtars, sumint en un bany de sang tot el l´Anguedoc. Dos xics i una xica viuen una trepidant aventura pel sotregat sud francés. Càtars, trovadors, nobles guerrers, nobles bandolers, eclesiastics corruptes, amor i odi, són alguns dels fils que van teixint la història donant com a resultat un llibre força entretingut, al temps que il.lustratiu.

A mí personalment, m´agraden més els dos anteriors, siga degut a que em sorprenguera l´estil literari, i el tercer llibre va eixir quan ja s´havien publicat més obres sobre eixe tema, encara que la història siga molt entretinguda i cautivadora. Sens dubte estos tres llibres poden ser el regal ideal per a estes vacances, els quals trobareu en castellà, però si els busqueu també els hi trobareu en valencià.

Feliç lectura.

Un amic dels llibres.

1 comentario:

Blanca dijo...

De Jorge Molist només he llegit el retorn Càtar i la veritat és que enganxa molt de manera que no pots parar de llegir. Quan l´acabà, em vaig quedar tant interessada amb el misteri del càtars que vaig seguir amb un llibre de Julia Navarro que es diu "La sangre de los inocentes". També toca el tema dels càtars i dels conflictes al llarg dels segles entre les religions al món. Tot açò ho plasma en forma de novel.la amb una trama que també t´obliga a no parar de llegir. Un llibre també recomanat per a qui li agrada la novel.la històrica.

Crisi matrimonial.

      La fotografía d'urbex ens porta a llocs on de vegades podem sentir emocions especials. Sovint, els objectes, mobles i edificis pod...